Welke Hedera klimop soort kan ik nu het best planten in mijn tuin?
Een lastige vraag wanneer je geen groene vingers hebt of nog nooit een tuin hebt gehad.
Bij deze vraag gaan wij u in dit Blog helpen om tot een goede keuze te komen. Er zijn een aantal verschillen tussen de hedera soorten die online bij Mijnhedera te koop zijn.
De keuze van het soort hedera hangt af van uw voorkeur. Wilt u dat de hedera planten tezamen snel een mooie hedera haag vormen, of snel lelijke muren verbergt, kies dan de Hedera Hibernica. Houd u van een kleiner hedera blad, kies dan voor een hedera Helix. Zoekt u een hedera struik, en geen klimplant kies dan voor een struikklimop, ook wel hedera arboresens genoemd.
Klimop soorten vergelijken:
Hedera Hibernica
Eén van de meest bekende en meest verkochte hedera soorten in Nederland en België. Niet zonder reden: de hedera Hibernica is een prachtige hedera met donkergroene bladeren met mooie glans, welke in het voorjaar, bij het aanmaken van nieuw blad, prachtig lichtgroen zijn. Dit zorgt voor een mooi contrast in de hedera haag.
De hibernica klimop planten die nu worden verkocht, zijn bovendien oersterk en hebben absoluut geen last meer van strenge vorst. Een strenge winter is dus geen enkel probleem.
Maar wat voor veel mensen de belangrijkste reden is om te kiezen voor een hedera Hibernica, is het feit dat deze Ierse klimop soort lekkere stevige grote bladeren maakt en snel groeit. Hierdoor bedekt de hedera hibernica dus snel gaasschermen. De dichte haag die hierdoor ontstaat geeft snel privacy voor iedere tuinbezitter.
Deze Ierse klimop is de favoriete hedera plant soort in Nederland en België, en wordt nu, vanwege de winterhardheid, ook verkocht in koude gebieden zoals Noorwegen en Zweden.
Deze grootbladig klimop, wordt vaak als klimplant aangeplant maar wist u dat deze sterke klimop ook als bodembedekker ingezet kan worden. Bijvoorbeeld aan slootkanten, waar weinig groeit en onderhoud lastig is, dan kan deze sterke grondbedekker in een mum van tijd zorgen voor een prachtig groen tapijt.
In de hedera kwekerij worden alle soorten hedera planten gekweekt en zijn in diverse maten vaak het hele jaar door verkrijgbaar.
Hedera helix
De meest traditionele hedera soort is zonder twijfel de hedera helix, ook wel gewone klimop genoemd. Deze hedera helix staat bekend om de kleinere groene bladeren en is ook in de winter groen. De kleinere blaadjes van deze gewone klimop bedekken minder snel.
In het najaar en winter is de hedera helix bedekt met groen blad. In het voorjaar vormt het licht groene blad een mooi contrast. Een echte decoratieve waarde voor uw tuin en het hele jaar groen.
De hedera helix is online te koop in pot en diverse maten. Het kan zijn dat de hedera helix al uitverkocht is op het moment dat u dit leest. Dit komt omdat er minder vraag is naar de hedera helix en dus veel minder gekweekt word. Ook deze klimop soort kan in de tuin dienst doen als bodembedekker of als klimmer tegen hekwerken, maar minder snel.
Houd dus rekening met de groeisnelheid van deze klimop, want het gaat veel langer duren. Overigens wel een heel mooie hedera plant en wellicht de juiste keuze voor U.
Hedera helix arborescens
De hedera helix arborescens in een struikklimop dat in de natuur niet voorkomt. Het wordt gekweekt uit stekken van de volwassen groei van een klimopplant. Klimop is een plant die er in de jeugdfase, klimmende fase en volwassen fase heel anders uitziet. In de volwassen fase klimt de hedera niet meer maar gaat dan bessen dragen. De hedera helix arborscens is dus een struik en geen klimmer. Soms kan het gebeuren dat de struikklimop een uitloper heeft die weer naar de jeugdvorm terugvalt. Knip in dit geval zo'n uitloper weg.
In de winter komen er trossen zwarte bessen aan de heester. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar voor vogels is het een lekkernij. Ik zie in de winter veel merels en duiven van de bessen genieten.
Blad en bloemen Struikklimop
Het blad van de Hedera is mooi donkergroen en glanzend. Nieuw blad is lichtgroen van kleur. Het blad is hartvormig en gelobd.
De heester bloeit in September en Oktober met vele bloemtrossen, die geel/ groen van kleur zijn. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. De bloemist werkt ook van met takken struikklimop in boekketten.
Conclusie
Welke hedera soort u ook kiest, het zijn wintergroene planten met een natuurlijke uitstraling en die maar weinig onderhoud nodig hebben.
Pluspunten:
- - altijd mooi groen, ook in de wintermaanden
- - gemakkelijke klimmer
- - kan ook als bodembedekker geplant worden
- - weinig last van ziektes
- - verzorging is gemakkelijk
- - standplaats: in de zon, half-schaduw en schaduw
- - direct sfeer in een tuin
- - privacy verhogend
Toch nog advies nodig? Neem contact met ons. Bel of mail ons, wij helpen u graag verder.
Bij Mijnhedera bent u op het juiste adres!