Bladluizen in de hedera in alle kleuren van de regenboog
De meeste luizen zijn er in vele kleuren, zoals groene, zwarte, roze, rode gele luizen. Ook de hedera planten kunnen hiervan last krijgen. In het groeiseizoen, vanaf de lente tot de nazomer kan de hedera haag met jonge luizen bedekt worden. Heel vervelend, maar vaak niet schadelijk voor de hedera plant. Pas wanneer de luizen een echte plaag gaat worden en voedingsstoffen uit de jonge stengels van de klimop zuigen is het tijd om in te grijpen. Deze schadelijke insecten voeden zicht met sap uit bladeren, hierdoor verzwakt de hedera met als gevolg dat u kans krijgt op misvormde bladeren.
- Bestrijding: natuurlijk of chemisch.
- Symptomen: kolonies kleine gekleurde beestjes met lange poten, meestal zonder vleugels maar soms met enkele gevleugelde ertussen.
- Gevaarlijke periode: van voorjaar tot en met nazomer.
Dop- en schildluizen
Ziet u platte of bolvormige schildjes, meestal aan de onderzijde van de hedera bladeren langs de nerven, ook wel op stengels en takken. Dan heeft u te maken met dop- of schildluizen genoemd.
Bestrijding: Wanneer er nog maar enkele schildjes zijn dan kan u deze voorzicht van de planten afwrijven of ze aanstippen met een penseel met spiritus. Is het een grote plaag aan het worden en is de gehele hedera plant er al mee bezet, dan adviseren wij om een sterker middel in te zetten. Chemische bestrijding is dan sneller werkzaam dan wanneer u biologische bestrijding gaat toepassen.
- Gevaarlijke periode: Van voorjaar tot nazomer.
Wolluis
Kleine roze luizen breed ovaal, overdekt met witte, wolachtige wasdraden, watachtige waspropjes waarin de eieren worden afgezet. De larven worden meestal op de onderkant van bladeren aangetroffen.
Bestrijding van wolluis: Stip de waspropjes aan met zeepspiritus en verwijder met het penseel gelijktijdig de volwassen luizen. Vergeet de onderkant van bladeren niet, want daar treft u ze het meeste aan.
- Gevaarlijke periode: gedurende het groeiseizoen.
Oorzaak luizenplaag in hedera hagen
Luizen ontstaan vaak in de hedera haag doordat er veel wisseling is in temperatuur. De ene week heel warm en een week later is het veel kouder en regenachtig. De luizen springen dan van plant naar plant en voor u het weet is de hedera plant volledig bedekt. Het wisselvallige weer is niet altijd gemakkelijk voor planten en met wat extra aandacht bent u de luizen plaag te slim af. Controleer dus nieuwe planten regelmatig
Tips tegen bladluis in de hedera heg bestrijden of niet? Aantal tips
Wanneer de kolonie bladluizen niet direct schade veroorzaken aan de hedera, of wanneer u vijanden van bladluizen, zoals de lieveheersbeestjes , zweefvliegen, witte vlieg en gaasvliegen tussen de luizenkolonies worden aangetroffen is bestrijding niet nodig. Deze nuttige insecten kunnen het probleem op een natuurlijke manier oplossen. Wanneer de hedera wel hinder ondervindt van de kleverige uitscheiding van de luizen, de zogenaamde honingdauw, zal ingrijpen soms nodig zijn.
Regen is soms een zegen
Wanneer er een weersverandering op komst is, en het stevig gaat regenen, is het verstandig om even af te wachten. Want soms lost de natuur het zelf op en hoeft u niet in te grijpen. De regen spoelt de luizen van de bladeren.
Blijft het lang droog, en heeft de hedera haag hier echt last van, onderneem dan actie.
Hedera afspoelen met koud water
Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen van gevoelige planten. Zet de waterslang erop en spuit de hedera’s met koud water af. De luizen waarderen kou absoluut niet en bij herhaling zullen ze besluiten een andere plek te zoeken. Kans groot dat dit gaat lukken en de hedera plant goed herstelt.
Je kunt ook een mengsel van water en spiritus nemen. Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zachte zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een natuurlijk afwasmiddel en na een aantal dagen kunt u pas merken of deze methode gewerkt heeft. Spiritus en groene zeep heeft vaak iedereen in huis.
Niet zo vriendelijk voor het milieu maar soms wel nodig om de hedera planten van hun kwelgeesten te verlossen is een chemische bestrijding. Neem een hedera blaadje met luis mee naar een tuincentrum bij u in de buurt en laat u adviseren.
Veel narigheid kan worden voorkomen door de hedera planten goed te verzorgen. Zoals voldoende water, vooral bij jonge planten, en ze onder de juiste omstandigheden te laten opgroeien. Verrijk desgewenst de grond met de benodigde voedingsstoffen voor de hedera planten. Daardoor krijgt u sterke gezonde planten die weinig vatbaar zijn voor aantastingen. Een mooie groene tuin, dat willen we toch allemaal.
Vragen over de bladluizen in uw Hedera?
Hulp nodig bij de behandeling of de verzorging van uw Hedera? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.